Saturday, 6 July 2013

ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΥΜΝΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΗΔΟΝΙΣΜΟΥ» (1.1.-30.6.2013)
1. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ
Συνεχίστηκε κανονικά η βιβλιοδεσία άρθρων, μελετών και διδακτορικών διατριβών σε τομίδια με τη μέθοδο της απλής, θερμοκόλλησης και πλαστικού σπιράλ. ή αποθήκευση σε ηλεκτρονική μορφή (pdf)  σε dvd,

2. ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ / ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Οι εισαγωγές βιβλίων και περιοδικών καταχωρίζονται στα ειδικά δελτία εισαγωγής που τηρούνται ανελλιπώς από το 2012 κατά προμηθευτή και παραγγελία με ξεχωριστή αρίθμηση (δύο δελτία διαφορετικού χρώματος για κάθε έτος).

Όλες οι εισαγωγές εντύπων και ταινιών από το 2012 αναρτώνται αμέσως στο ιστολόγιο της «Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» [
http://speciallibrary-angmimik.gr].

Η διαδικασία καταγραφής είναι απλή: αποδελτίωση και ευρετηρίαση για τα περιοδικά,  σύντομη περιγραφή για τα βιβλία και περίληψη για τις ταινίες.

Οι παραγγελίες τοποθετούνται με γνώμονα τη διαχρονική αξία του εντύπου, την απήχησή του στ
o χώρο και τη γλώσσα στην οποία εκδιδόταν. Οπωσδήποτε λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση του εντύπου και η τιμή, χωρίς όμως η τελευταία να είναι ο καθοριστικός παράγοντας απόκτησης.

Οι περισσότεροι προμηθευτές συνεργάζονται με διαδικτυακούς ομίλους (
AbeBooks, Alibris, Amazon, e-Bay), τις υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιεί η «Βιβλιοθήκη Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» από τις 8 Δεκεμβρίου 2011. είναι κατά βάση παλαιοβιβλιοπωλεία και μεμονωμένοι πωλητές Μεγάλος αριθμός τίτλων προέρχεται από αποχαρακτηρισμό εντύπων βιβλιοθηκών ιδρυμάτων.

Η παραλαβή των παραγγελιών γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την τοποθέτησή τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν υπήρξαν απώλειες εντύπων.

Για την έγκαιρη παραλαβή τους καταβάλλονται αυξημένα τέλη επιστολικού ταχυδρομείου πρώτης προτεραιότητας, με σημαντική όμως επιβάρυνση που πολλές φορές υπερβαίνει την αξία του εντύπου!

Το πρωτόκολλο αλληλογραφίας περιλαμβάνει για το πρώτο εξάμηνο του 2013 μόνο  18 εισερχόμενα και 2 εξερχόμενα αντικείμενα.
Tα τέλη πρώτης προτεραιότητας (σε αξία γραμματοσήμων) που καταβλήθηκαν το διάστημα αυτό ανήλθαν σε €6.56. Για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τα έξοδα αποστολής ενσωματώνονται στην τελική τιμή του εντύπου και καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα.

Ο συνολικός αριθμός εισαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 22 (19 έντυπα, 1 ταινία και 2 φωτογραφίες 20x25cm). Σε παραγγελία βρίσκονται τρία έντυπα.

3. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
IΣΤΟΛΟΓΙΩΝ
Η
Google από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έχει προσθέσει στην υπηρεσία Blogger αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες για τους διαχειριστές ιστολογίων της, όπως δημοφιλείς αναρτήσεις (τώρα, ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα και συνολικά), πηγές προέλευσης, χώρα προέλευσης, διαδικτυακό τόπο, λειτουργικό σύστημα επισκέπτη, εφαρμογή πλοήγησης, λέξεις-κλειδιά αναζήτησης, κατατοπιστικά γραφήματα κ.ά.

Με βάση, λοιπόν, την υπηρεσία αυτή η συνολική επισκεψιμότητα των 2 ιστολογίων της «Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» ανήλθε σε 209.914 στις 29 Ιουνίου 2013.

4. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η «Βιβλιοθήκη Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» διαθέτει 2 ιστολόγια από τις 11 Μαρτίου 2010. Η ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων γίνεται κάθε Σάββατο.


5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
5.1. Σταδιακή εγγραφή σε ψηφιακή μορφή των σημαντικότερων άρθρων περιοδικών και εγγράφων για εύκολη πρόσβαση των χρηστών/μελετητών. Προς το παρόν γίνεται μόνο αποδελτίωση και ευρετηρίαση των περιοδικών με το νέο σύστημα που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο 2011.

5.2. Η «Βιβλιοθήκη Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» παρέχει, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου, φωτοαντίγραφα άρθρων από μεμονωμένα τεύχη ή δεμένους τόμους περιοδικών με μικρή επιβάρυνση, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του. Όμως όλες οι παραγγελίες προπληρώνονται. Η αποστολή γίνεται σε ουδέτερο φάκελο με τέλη πρώτης προτεραιότητας εσωτερικού ή εξωτερικού (ζώνη 1 και 2) στη διεύθυνση που γνωστοποιείται εγκαίρως. Πρόσθετη επιβάρυνση για τέλη ειδικής διαχείρισης (συστημένου και κατεπείγοντος).

5.3. Καθημερινή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θεμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους αναγνώστες των ιστολογίων της «Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού». Δίνονται οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι για άμεση, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση στην αρχική γλώσσα χωρίς την παρεμβολή άλλων τόπων.

Από τα διαδικτυακά κανάλια «
YouTube», «Dailymotion» και «Vimeo» επιλέγονται αντιπροσωπευτικά βίντεοκλιπ .

6. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η τρέχουσα αλληλογραφία, παραδοσιακή και ηλεκτρονική, τοποθετείται σε ανθεκτικoύς χαρτοφύλακες. Με τη συμπλήρωση του έτους, ανάλογα με τον όγκο της, βιβλιοδετείται σε τομίδια με τη μέθοδο της απλής ή ενισχυμένης θερμοκόλλησης ή πλαστικού σπιράλ.

Ο πρώτος οριστικός απολογισμός της «Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» θα αναρτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013  στο  ιστολόγιο
http://speciallibrary.blogspot.gr στο διαδικτυακό τόπο erohed.org  και το ιστολόγιο
http://pannonicus.tumblr.com


Στις 2 Ιανουαρίου 2014 θα ειναι διαθεσιμος ο πρώτος κατάλογος περιεχομένων της
«Βιβλιοθήκης Γυμνοκρατίας-Ηδονισμού» σε μορφή pdf.  Θα υπάρχουν επίσης δυο αντίτυπα σε έντυπη μορφή για τους επισκέπτες.

No comments:

Post a Comment